Kineski biološki sat: Saznajte koji organ vam ne radi dobro!

Kineski biološki sat: Saznajte koji organ vam ne radi dobro!

Lekar u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u telu, i tako će znati u kom delu tela postoji problem.

Kineski biološki sat pokazuje intervale po kojima energija cirkulše kroz delove našeg tela, a svaka dva sata u danu najjača je u određenom delu.

Tada su funkcije tog dela tela najbolje, i ako postoji neki problem, simptomi će u tom periodu biti najizraženiji.

Lekar u kineskoj medicini će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se pojavljuju simptomi neke bolesti ili poremećaja u telu. Po tome će znati u kojem delu tela je problem, odnosno energija cirkuliše otežano ili gde jepreviše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisivati u koje doba dana se pojavljuju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabeležiti i vreme u kojem imate najviše energije i kada se budite tokom noći – i to ukazuje na problem sa određenim delom tela.

Vreme maksimalne funkcije (12 sati nakon toga funkcija je najmanja):

5 do 7 sati – debelo crevo

7 do 9 sati – želudac

11 do 13 sati – srce

13 do 15 sati – tanko crevo

15 do 17 sati – mokraćna bešika

17 do 19 sati – bubrezi

19 do 21 sat – srčani omotač

21 do 23 sata- trostruki grejač (termoregulacija)

23 do 1 sat – žučna kesa

1 do 3 sata – jetra

3 do 5 sati – pluća

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (12 sati razlike) nalazi se na najnižem energetskom nivou.

Na primer, između jedan i tri sata jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crevo je na najnižem nivou energije.

Zato, ako jedemo kasno noću, hrana se ne apsorbuje dobro u tankom crevu, znači, treba izbegavati neke aktivnosti u vreme kad je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

 

komentara